Havli in Oslo 2010 / Utah 2012 / Illinois 2013 / Toronto 2015

Havli in Oslo 2010 / Utah 2012 / Illinois 2013 / Toronto 2015
VÍTEJTE na blogu, který vznikl pro publikování článků z mého erasmáckého pobytu v Oslu, Norsku 2010. Později se stal "prostoduchým" zážitkovým blogem, kde si autor čas od času ukojil své pisatelské choutky. Následně se blog navrátil ke své původní myšlence. Uveřejňovány zde byly články z ročního studijního pobytu v Salt Lake City, Utah, USA 2012/13. A dále pracovní stáže v Champaign, Illinois, USA na přelomu 2013/2014. Po návratu ze zámoří blog dosti skomíral. Nechám se překvapit, jestli návrat za velkou louži / pracovně-studijní život s Luciou v kanadské Torontu 2015/16 vdechne život i mému blogu.

7. července 2011

5 Days MTBO Plzeň - to bike hard & to party hard


Zajahovací akcí prázdnin a zároveň zavírací akcí jarní sezóny byly pětidenní bajkové závody 5Days MTBO. Akce se konala tradičně v Plzni za "tradičně nekonvenční" organizace KOS Plzeň. Hlavně komentátor perlil ("Kdo bude otevírat dveře směrem do silnice, to je pro mě vůl a měl by přemýšlet o konci své bajkerské kariéry."¨) Vyrazili jsme v tradiční sestavě Havli, Shaby a Vorel, jež jela na závody tradičně bez velkých ambicí vzhledem k dlouhodobé bajkové "formě" (snad s malou výjimkou u Shabyho). Počasí bylo na začáteček července netradičně hnusné a dosti chladné, ale to nakonec tolik nevadilo. Terény okolo Plzně jsou pro bajkery ideální - dostačně fyzicky náročné (přitom ne zas vražedné) a mapově zajímavé. Organizace jednotlivých etap klapala tradičně na výbornou i v relativně malém týmu lidí. Zvlášť vymazlené byly tradiční plzeňské večířky s bohatým programem, který nejednou překvapil. Náročné etapy v kombinaci s ne zrovna vytříbenou pozávodní životosprávou daly zabrat. :D V úterý jsme ještě společně s Lukášem a Adélkou zvládnuli krátký výlet do centra Plzně a "grilování" (kde tento pojem nabyl nového významu - "grilování" = aktivita, kdy skupina osob posedává kolem grilu a výsledkem této činnosti jsou poživatelné steaky, samotný gril však není nutně zapojen do tohot procesu).

Vorel na startu E3 (sprintu)

Pozávodní rozbor
Příprava na pivní štafety

"Lambda" kašna v Plzni na náměstí

E1 byl rozjížděcí middle v Letkově v lese průměrné kvality zpestřený měřenou sprinterskou vložkou na autokrosovém oválu. Zde stojí za zmínku Shabyho velká smůla v podobně dvou píchnutých duší (jedna těsně před startem a druhá přes sběrkou = 15 min v háji). Následovala vydatná a rozbahněná klasika E2 v Čížicích, kde volby postupů hrály zasadní roli. Kdo se nebál brutálních objížděček vítězil. Asi nejlepší a zároveň nejtvrdší etapa celých závodů. Pro odpočinek byl na E3 připraven sprint na v Plzni konkrétně na Homolce. Kulatý park na kopečku s neuvěřitelně hustou sítí cest závodník div neukroutil řidítka. Nejvzdálenější etapou byl E4 middle v bájném Mrtníku. Les i stavba trati nedovolila závodníkům ani chvíli odpočinku díky mapové i technické náročnosti a absenci postupů po cestách lepší kvality. Poslední etapa E5 měla centrum tradičně přímo v kempu Ostende u rybníka Bolevce. Dojezd byl 20 metrů od našeho stanu. Pořadatelé připravili velmi netradiční typ závodu - kombinaci middlu a skorelaufu najednou. Závodník mohl sbírat volné kontroly libovolně na jakýchkoliv pevných úsekách. Výsledkem byla zastavení hned na startu a spojování kontrol podle uvážení. Placatý, fyzicky méně náročný les s velmi hustou sítí cest různé kvality představoval mapově náročný i kdyžtak často už celkem oježděný prostor. 

E1 - rozjížďkový middle v Letkově
E2 - vydatná klasika v Čižicích

E3 - kroutivý sprint Na Homolce

E4 - bezodpočinkový middle v Mrtníku

E5 - paskvilní middle-skorelauf v Ostende

bajkový úsek O-triatlonových štafety (OB-plavání-MTBO)

Suma sumárum naše minivýprava ostudu neudělala, velkou díru do světa taky ne. Shabyho o lepší celkový výsledek připravily dva defekty v 1. etapě. Dařilo se mu v některých jednotlivých závodech - 6. místo  v E3 sprintu a 4. místo v záverečném E5 middlu se skorelaufem. Celkově to ale stačilo pouze 11. místo v H21B. Já jsem odjel 5 relativně vyrovnaných etap bez velkých výkyvů (snad jen mapově slabší E1) nahoru i dolu. S výkonem tak panovala velmi mírná spokojenost. Výsledkem byla koneční 13. místo v H21C. Vorlík se až na výjimky dokázal vyvarovat velkých mapových zkratů a v žádné etapě taky vyloženě nepropadl. Výsledkem bylo 18. místo v kategorii H21C. Své "áčkové kategorie" celkem suverenně opanovali Jedla i Zuzka, kteří si na bajky jenom odskakují od pěšího OB.