Havli in Oslo 2010 / Utah 2012 / Illinois 2013 / Toronto 2015

Havli in Oslo 2010 / Utah 2012 / Illinois 2013 / Toronto 2015
VÍTEJTE na blogu, který vznikl pro publikování článků z mého erasmáckého pobytu v Oslu, Norsku 2010. Později se stal "prostoduchým" zážitkovým blogem, kde si autor čas od času ukojil své pisatelské choutky. Následně se blog navrátil ke své původní myšlence. Uveřejňovány zde byly články z ročního studijního pobytu v Salt Lake City, Utah, USA 2012/13. A dále pracovní stáže v Champaign, Illinois, USA na přelomu 2013/2014. Po návratu ze zámoří blog dosti skomíral. Nechám se překvapit, jestli návrat za velkou louži / pracovně-studijní život s Luciou v kanadské Torontu 2015/16 vdechne život i mému blogu.

27. července 2012

9. července 2012

Mormoni, tuny prašanu a co dál? Jaké máte stereotypy o Utahu?


O každém místě na Zemi mají lidé různé představy. Čím méně toho o nich ví, tím více hrají roli "zaběhané" stereotypy? Pro mě to jsou mormoni a hromady prachového sněhu.

A jaké jsou ty vaše? Co si představíte když se řekne Utah? Tedy pokud víte, kde sakra tahle "díra" leží. :D

NAPIŠTE mi (do komentáře nebo i jinam), které slovo či pár slov pro vás tvoří 100% významu slova "Utah". Časem se pokusím sepsat nějaké kratší články a uvést realitu o těchto stereotypech na pravou míru. Ano, jedinečná šance, jak všech pět čtenářů tohodle blogu může poprvé ovlivnit jeho budoucí obsah, tak neváhejte.

Btw., když Američanovi řeknete, že jste z Utahu, tak se vás půlka z nich optá: "Kolik máte manželek?" A to jen proto, že mnohoženství bylo ještě nedávno celkem běžnou praktikou mormonů, tedy ehm přes 100 lety. To jen kdybyste nevěděli, co je stereotyp.




Lehký upgrade blogu, za měsíc za Louži


Odlet na roční studijní výměnný pobyt do Salt Lake City v Utahu (USA) se kvapem blíží - ode dneška přesně za měsíc - tedy 9. sprna. Tak při té příležitosti bylo na čase trochu "upgradovat", ehm, pozměnit vizáž blogu, aby byla aspoň trochu aktuální. Žádné zásadní změny nečekejte - spíš jen tak, aby se neřeklo, že jsem nic neudělal. :D


po trase Wroclaw - Frankfurt - Philadelphia - Chicago - Salt Lake City

... a tady to na nějakou dobu zapíchnu - Salt Lake City, Utah, USA ...

7. července 2012

Kolmo krajinou ve výstavbě, Lužická jezera


Měsíc ticho po pěšině. Tak sem zas něco plácnu, ať to vypadá, že se o blog před odjezdem do Států, kde najde své uplatnění, zajímám. Rodiče na nedávné státní svátky vyrazili na in-liny do Německa na Lužická jezera. Já se nakonec přidal jako cyklista-samotář. :D

Barwälder See a elektrárna Boxberg ... krajina ve výstavbě

bagry jsou všude .. zde úřadují u Senftenberger See

Senftenberger See


Písek, písek, voda, rovina, borovice ...  a pak dlouho nic. Jo, nesmím opomenout bagry. Co do oblasti Lužických jezer (Lausitzer Seeland) inline-bruslaře a cyklisty jsou však především desítky a možná i stovky kilometrů hlaďoučkého asfaltu kolem jezer. A jak je to s těmi jezery? Že jste nikdy neslyšeli o německé jezerní plošině 50 km za českými hranicemi? Není divu. Jedná se totiž o rozsáhlé území bývalých hnědouhelných povrchových dolů, které je nyní v rámci největšího evropského rekultivačního projektu upravováno do "vzhlednější" a "přirozenější" podoby. Celé území zaujímá plochu několik set kilometrů čtverečních. Okolní krajina často působí jednotvárně, což je však kompenzováno dobrý pocitem z jízdy po kvalitní silniční infrastruktuře. Občas se nevyhnete rozsáhlým staveništím. Občas zase najdete na mapě u jezera napsáno plánované datum napuštění. Za návštěvu však tato oblast - ráj in-line bruslení stojí.

Sprévská cyklostezka ... od českého pohraničí do Berlína

lužická srbština v praxi


Poslední den jsem si ještě vrznul horní úsek Sprévské cyklostezky od Barwälder See až k  jejímu prameni na úbočí vrcholu Kottmar. Německé blbuvzdorné cykloznačení opět nezklamalo - tj. značky jsou umístěny všude tam, kde jsou opravdu třeba, aby člověk mohl nerušeně jet a řídit se jen podle nich. Budyšín je opravdu krásný "štadt". A vrcholovka na Kottmar po předchozí rovině a 90 km je vražedná.

Bautzen / Budyšín

u pramene řeky Sprévy


Fotky naleznete ZDE.