Havli in Oslo 2010 / Utah 2012 / Illinois 2013 / Toronto 2015

Havli in Oslo 2010 / Utah 2012 / Illinois 2013 / Toronto 2015
VÍTEJTE na blogu, který vznikl pro publikování článků z mého erasmáckého pobytu v Oslu, Norsku 2010. Později se stal "prostoduchým" zážitkovým blogem, kde si autor čas od času ukojil své pisatelské choutky. Následně se blog navrátil ke své původní myšlence. Uveřejňovány zde byly články z ročního studijního pobytu v Salt Lake City, Utah, USA 2012/13. A dále pracovní stáže v Champaign, Illinois, USA na přelomu 2013/2014. Po návratu ze zámoří blog dosti skomíral. Nechám se překvapit, jestli návrat za velkou louži / pracovně-studijní život s Luciou v kanadské Torontu 2015/16 vdechne život i mému blogu.

8. května 2016

Orienťák v Kanadě: Stavba skorelaufu a Mistrovství Ontaria



Pro všechny "zoufalce", kteří ještě ze setrvačnosti navštěvují můj blog, přichází alespoň krátký článek. Pokud v tom již nejsem sám. A i já tu byl naposledy tak 2 měsíce zpátky. :D Abych navázal na poslední říjnový příspěvek, tak se pojďme blíže mrknout, co orienťák v okolí Toronta nabízí.

Tři týdny zpátky jsem se po dlouhé době (dvou a půl letech) opět ujal stavby tratí. Tentokrát to bylo pro tradiční jarní skorelauf Toronto Orienteering Clubu pod názvem Mob Match. Terén byl městský park  Sunnybrook s poměrně slušným převýšením díky 3 řekám a potokům, které do něj vyhloubily prudké 25 - 30 m údolí. S tratěmi jsem si docela vyhrál. Ústní pokyny závodníkům před startem zabraly dobrých 5 minut. Na níže zobrazené mapě si můžete trať prohlédnout. Startovalo se hromadně. Limit byl 90 minut. Za každou minutu nad limit ztrácel závodník 10 bodů. Kontroly bylo bodovány následovně: 1A, 1B .... 10 bodů, 2C ... 20 bodů, 3D ... 30 bodů, 5A ... 50 bodů, 8B ... 80 bodů atd. První závodník na každé kontrole navíc získal bonus 10 bodů. Takto bodovaných kontrol bylo v prostoru celkem 30. Navíc bylo na mapě ještě 8 migrujících kontrol označených, M10, M25, atd. Ty byly ohodnoceny 40 body a dostupné vždy pouze od startovního času uvedeného na mapě po následujících 10 minut (tedy M25 bylo možné sebrat od času 25 do času 35 po startu). Závod se velmi líbil a účastníci byly spokojeny, že si pořádně zapřemýšlely nad volbou trasy. Vítěz Chris Laughren nakonec nasbíral 840 bodů za 1:29:06. Na startu se sešlo slušných 52 závodníků a skupin. Kompletní výsledky najdete ZDE.


Stavba trati skorelaufu Mob Match

O tomto víkendu se pak v okolí města Waterloo a na geologické útvaru Niagara Escarpment konalo Mistrovství Ontaria v orientačním běhu. Tratě a terény byly kvalitní, ale vzhledem k počtu účastníků a pořadatelů se velikostí jednalo spíše o Zimní Hradubickou ligu, což je na místní poměry velká událost. Ze Champaign v americkém státě Illinouis a mého bývalého klubu Orienteering Illini dorazil na víkend po šílené 10h jízdě Wangki. Ale nakonec nemusel litoval. Byl to velmi kvalitní orienťácký víkend. Fotky najdete ZDE.

V sobotu po obědě začalo Mistrovství Ontaria na rozehřátí krátkou tratí v lesíku za Waterloo s ne příliš originálním názvem "Zalesněné kopce". 4,6 km dlouhou trať jsem zvládl za 39 minut (2 minuty tam zůstaly viset, když jsem z 5ky vyrazil rovnou 7ku). Spokojenost s mapou a rozumným během vynesla 14. místo v M21 a 9 minut ztráty na vítěze. Wangki dokončil v čase 53 minut, jelikož mu nohy po 5 hodinách jízdy a 1 minutě rozcvičení moc neběžely.

Mistrovství Ontario v orienťáku - middle
Následoval přesun na kampus University of Waterloo, kde se v podvečer běžel sprint. Už dlouho nepamatuji sprint, kde by mi prvních pár kontrol tolik zamotalo hlavu. Byla to nejtěžší část povedeného sprintu. Všichni závodníci tam spíše zmateně pobíhaly. Po větší chybě na 2ku (20 s za špatnou volbu) a horším provedením 6ky (10 s ztráta) a slušném běhu jsem 2,9km dlouho trať dokončil v čase 20:34. 9. místo a 3 a půl minuty ztráty na vítěze bylo nakonec nejlepším výsledkem celého víkendu. Wangki se zmátožil a nebýt velké 60 s chyby na 4ce, tak jsme běželi sekundový závod. Jeho čas byl 21:17 Zajímavostí na tratí byla nutnost se často vybíhat husám kanadským a jejich potomstvu. Když se člověk přiblíží, tak začnou syčet a už se na vás "ženou". Mimo jiné jsem ještě viděl zajíce, milión veverek a jednoho sviště či co.

Mistrovství Ontario v orienťáku - sprint
Mistrovství Ontario v orienťáku - sprint
Nedělní klasika se konala v provinčním parku Mono Cliffs na geologické útvaru Niagara Escarpment. Hodně vrstevnicových detailů, celkem kopce a útesy nabídly velmi zajímavé tratě. Klasika M21 byla 11,2 km dlouhá a já tušil, že po náročném včerejšku se tohle s mým kolenem konat nebude. Proto jsem ze startu vyrazil rovnou na 16ku a odtamtud jsem si dal takový middle. Přeběhnutí 17ky a velká paralelní chyba na zdánlivě jednoduché 23ce přinesla v kombinaci s nekonečným škobrtáním o kameny a popadané stromy nakonec "jen" dobrý pocit. Vítěz to šel za 85 minut. Wangki statečně dokončil v čase 171 minut a konstatoval, že šlo o fyzicky i navigačně zajímavý orienťák. Potom se vydal na šílené cestu domů. Na viděnou na orienťáku zas někde za pár let. :D

Mistrovství Ontario v orienťáku - klasika
Mistrovství Ontario v orienťáku - klasika

Thanks for coming up north, Wangki! The o-runs were worth it!


Žádné komentáře:

Okomentovat